Yrittäjyys on ihanaa! Monelle oman yrityksen aloittaminen kuulostaa pelottavalta ajatukselta, varsinkin jos se merkitsee oman, vakituisen ja turvallisen työn jättämistä. On luonnollista, että näin suuren askeleen ottaminen pelottaa ja jännittää. Tarkoittaahan vakituisen työn jättäminen myös vakituisten ja säännöllisten tulojen vaihtamista aivan uudenlaiseen tienausmetodiin. Kuka kuitenkaan sanoi, että yrittäjänä tienaisi yhtään kehnommin?

Jos nimittäin ottaa yrittäjyydestä tarkemmin selvää, tulee huomanneeksi, että riskit ovat oikeastaan alussa hyvin minimaaliset. Starttirahaa saa hakemalla, ja se takaa tulot alkuvaiheessa, kun kokeilet vielä siipiäsi, etkä ole päässyt kunnolla vauhtiin. Sen jälkeen vain taivas on rajana ja voit kurkottaa tähtiin, sillä mikään ei voi pysäyttää sinua. Jos siis vielä haaveilet oman ravintolan tai kahvilan perustamisesta, kannustamme sinua lämpimästi ryhtymään yrittäjäksi! Tämän kunniaksi olemme tehneet tähän artikkeliin listauksen niistä asioista, jotka tekevät yrittäjyydestä erityisen ihanaa.

Starttiraha mahdollistaa alkuun pääsemisen, ja sen jälkeen yrittäjän tulot voivat olla rajattomat

Koska yrityksen perustamisen alkuvaiheissa pelottavin asia lienee taloudellinen pärjääminen, lienee muutama lohdutuksen sana paikallaan heti alkuun: jokaisella omaa yritystään aloittelevalla on alussa mahdollisuus hakea starttirahaa. Starttiraha on palkantapainen, joka kuukausi vuoden ajan maksettava rahasumma, jolla pidetään huoli siitä, että aloitteleva yrittäjä saa jonkinnäköistä toimeentuloa silloin, kun yritys on vielä vaiheessa. Nälkäkuolemaa ei siis yritystä aloittaessa kannata pelätä. Sen sijaan kannattaa luottaa omiin voimiinsa ja siihen, että starttirahan loppuessa yritys on jo niin hyvällä mallilla, että toimeentulosta ei tarvitse stressata.

Kun on päästy kunnolla vauhtiin ja saatu rahahanat auki, ovat mahdollisuudet lähes tulkoon loputtomat ja voit kasvattaa itsellesi vaikka miljoonayrityksen. Kaikki on sinusta kiinni ja sinulla on ohjakset käsissäsi – sinä päätät, mitä seuraavaksi tapahtuu! Todellisuudessa yrittäjyydessä ei siis kannata pelätä sitä, että jäisi puille paljaille, sillä toimeentulosi saattaa yrityksen perustamisen jälkeen kohota moninkertaiseksi palkkatyöhön nähden. Täältä tullaan, luksuselämä!

Yrittäjä on oman itsensä herra

Pomo – se pelottava tyyppi, joka itsekkäästi määräilee, muttei itse tee muuta kuin nostaa järkyttävän suuria palkkashekkejä. Kuulostaako nykyisen työpaikkasi esimieheltä? Mitä jos kaikki olisikin ihan toisin – jos voisit vaan lopettaa palkkatyösi, ja olla oman itsesi pomo… Eikö kuulostakin ihanalta? Se on täysin mahdollista! Oman yrityksen perustajana olet samalla myös oman itsesi pomo. Saat päättää juuri mitä teet, missä teet ja milloin teet. Inhoatko aamuherätyksiä? Siirrä aukioloajat iltaan. Inhoatko muiden pomottelua? Tee itse niin kuin haluat. Yrittäjyys tarjoaa ennen kaikkea vapautta, ja toisten alapuolella raatamaan kyllästyneelle se tarjoaa oivan pakoreitin johonkin paljon parempaan.

Yrittäjä saa käyttää luovuuttaan ja toteuttaa itseään

Kun tekee työtä jonkun muun alaisena, on työnkuva usein melko lailla kiveen hakattu, eikä siihen ole sen kummemmin mahdollista vaikuttaa. Yrittäjyys taas on niin vahvasti tämän vastakohta, kuin vaan voi olla – yrittäjänä voit tehdä juuri mitä haluat ja miten haluat! Voit toteuttaa itseäsi ilman että kukaan rajoittaa sinua. Jos päätät perustaa eläinkahvilan ja visionasi on saada paikka täyteen kodittomia kissoja, mikään ei estä sinua tekemästä juuri niin kuin olet suunnitellut. Luovalle ja idearikkalle ihmiselle yrittäjyys on ainoa vaihtoehto, jossa muiden mielipiteet ja rajoitukset eivät kahlitse. Kuulostaa vapauttavalta, eikö?

Yrittäjä saa ottaa riskejä

Riskien ottaminen voi joskus olla pelottavaa, mutta vastapainona vaakakupissa on tietenkin ultimaattinen palkinto eli onnistuminen, joka puolestaan voi merkitä hyvin suuria taloudellisia voittoja. Normaaleissa päivätöissä tällainen ei edes ole mahdollista, vaan työ on tasaista puurtamista tasaisilla palkkioilla. Yrittäjällä on kuitenkin mahdollisuus heittää noppaa ja ottaa riski. Onnistuuko yrityksesi vai onko ideasi huti? Se ei selviä muuta kuin kokeilemalla. Uskaltaisitko sinä koittaa?

Yrittäjä voi laajentaa bisnestään juuri niin paljon kuin haluaa

Jos tasainen puurtaminen on kaikkea muuta kuin mitä haluat, on yrittäjyys varmasti sinun mieleesi, sillä siitä voi tehdä juuri sellaista, kuin haluat. Jos ravintolasi lähtee huimaan nousuun paikallistasolla, voit aina alkaa laajentamaan toimintaasi. Miten olisi vaikkapa toinen toimipiste suurempaan kaupunkiin? Ideasi voi loppujen lopuksi vaikkapa poikia suuremman konseptin, joka voi nousta jopa kansainväliseen suosioon. Kuka tietää, miten siinä loppujen lopuksi käykään?