Suomalaiset kiekkotähdet kokoontuivat Tornissa!

Teppo Numminen (vas.) ja Jyrki Lumme ovat pelanneet yhteensä yli 2000 NHL-ottelua . Nummisella runkosarjaotteluita on kasassa 1372 ja Lumpeella 985.

Kivikylän Areenalla perjantaina 17.8. järjestetty Alumni All Star -tapahtuma keräsi Raumalle suomalaisen jääkiekkoilun huippunimet. NHL-tähdet, Stanley Cup -voittajat ja kiekkolegendat kohtaasivat jäällä, jonka jälkeen ilta jatkui Rauman vesitornissa.

Jututimme muutamia paikallaolleita kiekkovaikuttajia toisen kerran järjestetystä tapahtumasta ja Raumasta.

Ville Nieminen on Stanley Cup -voittaja vuodelta 2001.

Tätä nykyä Lahden Pelicansin päävalmentaja toimiva Ville Nieminen lopetti pelaajauransa keväällä 2015. Hänen viimeiseksi seurakseen jäi Rauman Lukko.

"Nemo" hyökkäsi perjantaina Liiga Alumnin joukkueessa.

- Mahtava tapahtuma, näitä saisi olla useamminkin. Kiitos järjestäville tahoille, jotka ovat nähneet todella paljon vaivaa tämän eteen. Näyttää siltä, että niin pelaajia kuin yleisöäkin kiinnostaa tämänkaltaiset tapahtumat, Nieminen kiittelee.

- Tämä on sellaista läsnäoloa ja yhdistymistä monen eri sukupolven välillä. Tänäänkin kentällä oli samaan aikaan 50 vuoden ikäero, kun Veli-Pekka Ketola ja Patrik Laine pelasivat vastakkain. Tämä ilta todisti, että kolme, jopa neljä ikäluokkaa voivat pelata samaan aikaan samaa peliä.

Rauma on tehnyt Niemiseen lähtemättömän vaikutuksen. Etenkin yksi paikka nousee ylitse muiden.

- Rauman tori, ihmisen paras paikka, Nieminen naulaa.

Keväällä 2014 pelaajauransa lopettanut Teemu Selänne. pelasi NHL:ssä yhteensä 1581 runkosarja- ja pudotuspeliottelua viimeistellen niissä tehopisteet 728+817=1545.

Teemu Selänne on yksi kaikkien aikojen parhaista, ellei jopa paras suomalainen kiekkoilija. Anaheim Ducksin paidassa Stanley Cupin vuonna 2007 voittanut Selänne oli Äijänsuon katsomossa varmasti yksi odotetuimmista vieraista. Ottelun jälkeen hän jakoi pitkään nimikirjoituksia kannattajilleen.

- Harvoin saa näin paljon huippupelaajia eri aikakausilta saman katon alle. Tämä oli meille pelaajille hieno tapahtuma ja uskon, että myös yleisölle, Selänne sanoo.

Rauma on Selänteelle tuttu paikka, sillä hänen isänsä sukua asuu kanaalikaupungissa.

- Olen viettänyt pienenä poikana paljon aikaa Raumalla. Muutama sukutapaaminen on ollut viimeisen viiden vuoden aikana, mutta muuten en ole ehtinyt kauheasti käymään.

Vesitornissa Selänne vieraili ensimmäistä kertaa.

- Tämä on aivan upea paikka. Täältä aukeaa komeat näkymät kauniiseen luontoon ja tähän kauniiseen kaupunkiin.

Jari Torkki on yksi raumalaiskiekkoilun suurista legendoista.

Jari Torkin pelinumero 13 on jäädytetty Kivikylän Areenan kattoon. Torkki pääsi pelaamaan perjantaina oman paitansa alla täydelle tuvalle.

- Oli hienoa nähdä pitkästä aikaa vanhoja pelikavereita ja päästä pelaamaan nykyisten NHL-tähtien kanssa. Nuoret pelaajat näkevät samalla näitä ikäihmisiä, jotka ovat pelanneet tätä lajia jo kauan ennen kuin he ovat edes syntyneet, Torkki naurahtaa.

Torkki vierailee Kahvila-Ravintola Tornissa muutamia kertoja vuodessa.

- Etenkin silloin tulee poikettua, kun tulee vieraita. Täältä on mukava näyttää heille kaupunkia ja Rauman saaristoa. Kylmäpihlajan majakkaa tulee usein haettua horisontista.

Risto Dufva toimi Rauman Lukon penkin takana neljän kauden ajan. Lukko saavutti hänen alaisuudessaan pronssia vuonna 2014.

Rauman Lukkoa kausilla 2012-2016 valmentanut Risto Dufva toimi perjantaina yhtenä Länsirannikon joukkueen valmentajista. Hän painotti hyväntekeväisyystapahtuman tärkeyttä. Alumni All Star -tapahtuman tuotto jaetaan avustuksina vähävaraisten lasten ja nuorten kiekkoharrastukseen sekä tuetaan uransa lopettaneita kiekkoilijoita.

- Tämä ilta kertoi suomalaisesta urheilukulttuurista ja jääkiekon asemasta siinä. Se oli myös osoitus paikallisesta jääkiekkokulttuurista ja siitä, miten ihmiset, niin pelaajat, yleisö kuin tapahtumajärjestäjätkin haluavat tehdä asioita hyvien asioiden puolesta, Dufva muistuttaa.

- Samalla tämä oli erityinen tapahtuma siinäkin mielessä, että Rauman Lukon kasvatti Petri Vehanen sai pelata uransa jäähyväisottelun kotikaupungissaan. Halli oli täynnä väkeä ja Petri sai pelata siinä hallissa, jossa hän on pienenä poikana kiekkouransa aloittanut.

Vesitorni on Dufvalle tuttu paikka. Hän kertoo Lukon valmennuksen pitäneen aamukahvi- ja lounaspalavereitaan kaupungin kattojen yllä. Näin on ollut jo kauan ennen Dufvan aikaa Lukossa.

- Olen kuullut, että Lukon joukkue on pitänyt täällä aikanaan ottelupalavereita. Se oli sitä aikaa, kun Matti "Mölli" Keinonen valmensi Lukkoa. Toisin sanoen vesitornilla on vahvat perinteet Rauman Lukossa.

Vesitornin ikkunasta entisen Lukko-valmentajan katse hakeutuu ensimmäiseksi taivaanrantaan.

- Meri, se on se mihin kiinnitän täällä aina ensimmäiseksi huomioni. Onhan se näin sisäsuomalaiselle aina sellainen poikkeava elementti.

Jani Alkio lähetti lämpimät terveiset Rauman Lukon huoltaja Samu Tätilälle.

Jääkiekkoselostaja Jani Alkio toimi illan seremoniamestarina. Kivikylän Areena on miehelle tuttu paikka, sillä hän selostaa toisinaan Lukon liigaotteluita. Viimeksi Alkio oli Raumalla työtehtävissä pari viikkoa takaperin pelatussa perinteisessä Pitsiturnauksessa.

- Oli upeaa nähdä Äijänsuo ääriään myöten täynnä. Yleisö eli mukana aivan mahtavalla fiiliksellä. Mielettömän hieno ilta, Alkio hehkuttaa.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että jääkiekko kuuluu kaikille.

- Näissä tapahtumissa tärkein asia on hyväntekeväisyys. Siitä täytyy kiittää ihmisiä, että he tulevat hyvän asian puolesta paikalle. Sillä edesautetaan sitä, että jääkiekkoharrastus ei katso sitä, onko siihen varallisuutta vai ei.

- Tästä hyvänä esimerkkinä on Raumalla käyntiin laitettu Special Hockey -toiminta. On hienoa, että kuka tahansa mihin tahansa katsomatta, pystyy harrastamaan tätä upeaa lajia.

Jääkiekko on antanut myös Alkiolle paljon. Ammatin lisäksi hän on saanut sitä kautta hyviä ystäviä, myös Raumalta.

- Etenkin kesällä Rauma on aivan fantastinen kaupunki. Vanha Rauma on mielettömän hieno paikka. Täällä on hyvä tunnelma ja hyviä ravintoloita. Rannikolle on aina hieno tulla.

Esa Tikkanen nosteli kiekkomaailman himoituinta palkintoa Edmonton Oilersin paidassa vuosina 1985, -87, -88 ja -90 sekä New York Rangersissa vuonna -94.

Peräti viisi Stanley Cupia urallaan voittanut Esa Tikkanen on ollut mukana monessa hyväntekeväisyystapahtumassa. Kivikylän Areenan perjantai-ilta teki mieheen suuren vaikutuksen.

- Oli mahtavaa nähdä, kuinka hienosti Rauma otti meidät vastaan. Yhdessä yleisön kanssa teimme upean tunnelman halliin, "Tiki" kiittelee.

- Onhan tämä ennennäkemätöntä, että näin monta suomalaista Stanley Cup -voittajaa pelaa yhdessä. Ja kun mukana oli vielä maailmanmestareita ja suomalaisia nuorisotähtiä, jotka tekevät nousua NHL:n eliittiin, teki se illasta vielä entistäkin spesiaalimman. 

Rauma herättää Tikkasessa hienoja muistoja.

- Olen saanut pelata täällä vuosien aikana toinen toistaan kovempia kiekkoilijoita vastaan. Rauma on yksi Suomen kovimmista kiekkokaupungeista ja sellainen paikka, jossa on aina kiva pelata, Tikkanen sanoo.

- Raumalta nousee erittäin hienoja pelaajia. Täältä on tullut kovanluokan tekijöitä kuten Jari Torkki, Erik Hämäläinen ja Matti Keinonen. Tällä hetkellä esimerkiksi Antti Raanta pelaa hyvällä tasolla Phoenix Coyotesin maalilla.

Kahvila-Ravintola Tornissa herkutellaan tällä viikolla pintxoilla. Kaupungin komeimmat näköalat tarjoilevat herkullisia Rosmariinin tyrksyjä maanantaista perjantaihin 20.-24.8. Pinxtot ovat tarjolla jokaisena päivänä aikavälillä klo 16.00-21.00 kahden euron kappalehintaan.

Lue lisää täältä.